Sosiaaliturva ja oikeudet

Kehitysvammaisten Tukiliiton opas

Tietoa takuueläkkeestä

Saattajakortin käyttömahdollisuudet lisääntyivät Turussa

Vammaisille ja pitkäaikaissairaille tarkoitettua Saattajakorttia voi käyttää useassa paikassa Turussa. Kortti oikeuttaa vammaista avustavan saattajan maksuttomaan sisäänpääsyyn nyt myös FC Interin ja FC TPS:n kotipeleihin, Turun maauimaloihin (Kupittaa ja Samppalinna), Turun taidemuseoon, Tehdasteatteri Manilaan sekä Turun nuoren teatterin, Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Erin esityksiin.

Saattajakortti toimii seudullisena 11 kunnassa (Turku, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko ja Sauvo). Saattajakortin tavoitteena on helpottaa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden liikunnan ja kulttuurin harrastamista. Kortti oikeuttaa yhden saattajan maksuttomaan sisäänpääsyyn kuntien määrittelemille liikuntapaikoille ja kulttuurikohteisiin. Saattajakortilla halutaan parantaa liikunta- ja kulttuuripalveluiden saavutettavuutta myös niiden osalta, joiden vamma, sairaus tai liikkumisen haitta ei näy ulospäin eikä siten ole myöskään toimipaikkojen asiakaspalveluhenkilöstön havaittavissa.

Asiakkaat ovat ottaneet Saattajakortin innokkaasti vastaan. Korttia haetaan oman kunnan liikuntapalveluista, ja se on voimassa kerrallaan enintään kolme vuotta. Kortin käyttö on seudullista. Sairaaloiden osastot, laitoshoidon yksiköt ja palveluasumisen toimipisteet voivat anoa saattajakorttia osasto-, laitos- tai toimipaikkakohtaiseen käyttöön. Toimipaikkokohtaista korttia käytettäessä henkilökuntaan kuuluva voi toimia avustajana useammalle samaan ryhmään kuuluvalle avustettavalle.

Kaikki Turussa sijaitsevat palvelut löytyvät osoitteesta www.turku.fi/saattajakortti. Muiden kuntien nimeämät palvelut löytyvät kuntien verkkosivuilta tai kootusti Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla- hankkeen Saattajakortti-sivuilta http://www.liiku.fi/liiku/kunnille/rajattomasti-liikuntaa-turun-seu/.

Johanna Friman,

Liikuntapalveluvastaava Turun kaupunki, Vapaa-aikatoimiala
Blomberginaukio 4
20720 Turku

+358 50554 6222